Çocuğunuza Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz?
Yemek yemeyi nasıl sevdirebilirsiniz bunu ele alalım. Bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirmek çocukluk döneminden başlar. Bunun için çocukluk döneminde dengeli bir beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Ama bazı çocuklar yemek yemeği sevmezler, diğer çocuklara göre oldukça inatçı davranabilirler. Bu durum özellikle anneler için ıstırap verici bir hal alır.
Yeme alışkanlığı da diğer sosyal davranışlar gibi taklit yoluyla öğrenilir. Çocuklar iki yaşına kadar ebeveynlerini ve çevresindekileri taklit ederler. Üç yaşında ise yemek tercihleri gelişir. Anneler ya da bakıcılarla inatlaşma bu dönemde başlar.
Çocuğun beslenmesini etkileyen belli dönemler olabilir. Ateşli hastalıklar, kansızlık problemi, yorgun ve uykulu zamanlarda yeme problemi yaşanabilir. Yemek bazen aile ve çocuk arasında gerginliğe ve sonrada çatışmaya dönüşebilir.
Yemek yemeyi nasıl sevdirebilirsiniz aşamalarından birisi de psikoloji ile ilgilidir. Yeme problemi bazı çocuklarda psikolojikte olabilir. Çocuk sıkıntılarını çevreye bu şekilde yansıtabilir. Kıskançlık duygusu yoğun olan çocuklarda, dikkat çekmek isteyen çocuklarda, anne ve babası ayrılan çocuklarda yememe davranışı görülebilir. Çocuklara yemek yedirirken bazı davranışlardan kaçınmalıyız.
İçindekiler
Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz İnatlaşmamalı (Zıtlaşmamalı)

Çocuklarla yemek konusunda inatlaşmamak gerekir. Zıtlaştığı zaman çocuklar kendi istediklerini yaptırmak için kendilerini kapatırlar. Bu durumlarda yemek yeme tamamen işkenceye dönüşür.
Çocuk yemek yemediği zaman ebeveynlerinin ısrar etmesi ile kendini korumak için inat davranışı geliştirir. Bu sürtüşmeler devamlı olduğunda inatlaşma karaktere dönüşür. Çocuğu ebeveynler inatlaşmaya sürüklemiş olurlar. Baskı altında olduğunu hisseden çocuk açlık hissetmez. İnatlaşıp yemediği zaman çocuk kendini bu konuda başarılı görebilir.
Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz? |Yemekte Çocuğa Tercih Hakkı Verilmeli
Çocuklar renkli yemekleri ve değişik tatları severler. Tek düze beslenmeyi hiçbir çocuk sevmez. Karbonhidratlı yemeklere daha düşkündürler. Yemek konusunda tercih hakkı verilmelidir.
Oyunla Yemek Yedirmeden Kaçınılmalı
Çocuklar oyunla ilgili alışkanlıklara çabuk adapte olurlar. Yemek yemeden ziyade her seferinde oyun oynamak isterler. Her ortamda çocuklara aynı imkân sunulamayacağı için belli bir ölçüde oyun oynanmalıdır. Oyun oynanamadığı zaman yeme davranışını göstermez.
Çocuklara Belli Bir Özgürlük Tanınmalı
Anneler çocukları yemek yerken özgürlük alanı tanımak istemez. Çocuklar büyüklerle aynı ölçüde yemezler. Porsiyonlar ufak tutulmalıdır. Çocuklar kendileri yemek yediği zaman yeme arzuları artar. Yemeği tabaktan dökseler de, üstlerini kirletseler de kendilerinin yemesi özgüvenlerini de geliştirir.
Yemek Yemede Ödül Ve Ceza Yöntemi Kullanılmamalı
Yemek yediği zaman ödül, yemediği zaman ceza verilirse yemeğin iyi bir şey olmadığı algısı oluşur. Çocuk yemeğe karşı daha tepkili olur. Ebeveynler verilen ödülle çocuğun yemek sorununu anlık çözmüş olurlar. Ceza verilmesiyle çocuk olumsuz duygular besler.
Televizyon Karşısında Yemek Yedirilmemeli
Televizyon karşısında yemek yedirmek çocukların gelişimini aksatır. Küçük yaşta hafızaları gelişimlerine uygun olmayan milyonlarca kare ile dolar. Yemek yedirme ile uğraşılırken zihinsel gelişim süreçleri yavaşlatılmış olur. Televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığını kazanan çocuk ilerleyen yaşlarda hareketsiz ve miskin olur. Televizyon iletişim kurma yeteneğini zayıflatıp, kelime dağarcığını azaltır.
Çocuk Yemek Yemeğe Özendirilmeli
Eğer mümkünse yemek çocuklarla beraber yapılmalıdır. Yapılan yemeğe katkı sağladığı için yemeğin tadına bakma ihtiyacı hisseder. Yemek yeme çocuk için işkence olmaktan çıkar. Çocuklar dünyaya daha gerçekçi bakar. Katkı sağladığı yemeği yemek ona keyif verir.
Yemeğin Sunumu Keyifli Hale Getirilmeli
Çocuklara yemek ikram edileceği zaman daha renkli ve süslü bir şekilde sunum yapılmalıdır. Renkli ve görselliği zengin süslü yemekleri yemeği çocuklar çok sever. Bu tarz yemeklerin tadına bakma ihtiyacı duyarlar.
Çocuklara Model Olmalı
Çocuklar her şeyi taklit ederek, çevresindeki olayları takip ederek öğrenirler. Sosyal öğrenmeleri taklit yoluyla olur. Çocuğun yeme kültürü de çevresindekileri gözlemleyerek gelişir. Evde kendinden büyük bir çocuk varsa onu taklit eder ya da ebeveynleri model olarak alır.
Yemek Yemeyi Nasıl Sevdirebilirsiniz?| Yemek Yedirirken Neler Yapmalıyız?
Yemek yemeyi nasıl sevdirebilirsiniz? Çocuklara yemek yemediği zaman yeme alışkanlığını kazandırmak sinir bozucu olabilir. Çocuğun çok yemek yemesi önemli değildir. Önemli olan sağlıklı yemek yemesidir.
*Çocuklara yemeklerden önce şeker, çikolata veya o tarz ürünlerden verilmemelidir. Bunlar geçici tokluk sağlayıp yemek yemesini engeller.
*Çocuk diğer aile bireylerinden ayrı olmamalıdır. Diğer aile bireyleri ile aynı masada yemek yemelidir. Böylece kendini ailenin bireyi olarak hissedip onlar gibi davranacaktır.
*Yemeği istemiyorsa sinirlenmeden yemek önünden alınmalıdır. Çocuk acıktığında tekrardan aynı yemek verilmelidir.
*Yemek yenmediği için yaşanan çatışma gün içerisindeki diğer konulara da yansıyacağından yemek konusunda çatışmaya girmemeye dikkat edilmelidir.
*Çocuğun yemekle oynamasına izin verilmelidir. Yemeği böyle tanımak isteyebilir. Çocuklar iki yaşından sonra çatal kaşık kullanabilirler.
*Yemek yemeyen çocuğu yedirmek için uğraşmayın, sinirlenmeyin, anneleri o halde görmek çocukların hoşuna gidebilir.
*Yemek yemeyi nasıl sevdirebilirsiniz? Yemekler birbirine karıştırıp bulamaç yapmadan verilmelidir. Çocuk her yemeğin tadını ayrı almalıdır. Bulamaç tarzı karışımlar çocukların hoşuna gitmez.
*Çocuklara yemek yeme konusunda alternatif geliştirmek gerekir. Çocuğa her öğün farklı yemek yedirmelidir. Çocuğun fazla tüketmesi önemli değildir. Çeşitli besinlerden gereken gıdayı alması daha ön planda tutulmalıdır.
*Yemekten önce sıvı alımını sınırlandırmak gerekir. Fazla sıvı alımı tokluk hissine yol açacağından çocuk yemek yeme ihtiyacı hissetmeyecektir.
*Çocuk otoritesiz yumuşak huylu bir anne, babayı da istediği gibi kullanabilir. Anne, babanın tatlı-sert olması gerekir. Hareketli, aktif çocukları yemek yemeye ikna etmek kolay olmaz. Söylediği sözün arkasında duran bir ebeveyn çocuk için dinlenmesi gereken otorite olarak algılanır. Çocuklar her şeyin farkındadır. Beden dilini çok iyi okurlar.