Hamileliğin 5. Haftasında Görülen Gelişimler
İçindekiler
Hamileliğin 5. Haftasında Görülen Gelişimler
Hamilelikte 5. haftada genellikle daha bebeğin oluşumu tam gerçekleşmemiş düzeydedir. Henüz küçük bir nokta kadar olan bebek daha rahme dahi tam tutunmadığı için hamileliğin anlaşılması oldukça zordur. Hamilelik sürecinde henüz tam olarak gebelik belirtileri gözükmez. Daha yeni yeni baş dönmeleri ve tansiyon düşüklüğü gibi sıkıntıların olabileceği bu süreçte büyük bir farklılıkla karşılaşılmaz. Hamileliğin 5. haftası belirtileri şunlardır:
- Duygusal dengesizlik
- Mide bulanması ve istifra etme
- Baş dönmesi ve tansiyon değerlerinde oynamalar
- Sürekli olarak idrara çıkma isteği
- Göğüs ağrıları, şişmesi
- Kokuya aşırı duyarlılık, burnun son derece hassas olması
Hamileliğin 5. haftası aynı zamanda regl olmadan geçirilen ilk ayın sonu olduğu için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Bu ayda göğüslerde ağırlık ve şişkinlik hissetmek, süt beyaz akıntı gelmesi gibi farklı belirtiler de görülebilmektedir. Hamileliğin 5. haftasında olan kişilerin sıklıkla idrara gitmesi ise bebeğin gelişim göstermeye başladığı iç karnın mesaneye baskı yapması yüzündendir.
Hamilelerin başlangıç dönemlerinde ve sonraki dönemlerinde bebeklerinin gelişimlerini ve oluşum aşamalarını merak ettikleri bilinmektedir. Hamileliğin 5. haftasında bebek henüz daha küçük bir nokta kadar, milimlerle ölçülecek boyuttadır.
Hamileliğin 5. Haftasında Bebek Boyutu Ne Kadardır?
Hamileliğin 5. haftası içerisinde bebeğin büyüklüğünü ölçmek için milimler tercih edilmektedir. Yaklaşık 5-10 milim arasında boyutları değişen bebeklerin genlerine ve gelişim yüzdelerine göre milimleri arasında farklıklar görülebilmektedir.
Hamilelikte bebeğin boyutunu ölçmek için uzman doktorların özel araçlarla ve inceleme ekipmanlarıyla boyut incelemeleri yaptıkları görülmektedir. Hamilelerin bebeğin boyutuna dair bir fikri olması adına doktora gitmesi ve gerekli ölçüleri yaptırması gerekir.
- hafta hamilelikte bebek boyutu yaklaşık olarak 5 milim ve 10 milim arasında farklı olursa da bazı bebeklerin bu milim aralıklarından biraz daha küçük ya da biraz daha büyük olabildikleri de gözlemlenmektedir. Paket durumların ortaya çıkmasının sebebi hamilelikte aktarılan gönderin farklılığı ve bebeklerin gelişim yüzdelerinin değişikliğidir.
Hamilelikte 5. Hafta Riskli midir?
Bebeklerin henüz ana rahmine tutumla dönemi olarak adlandırılan ilk 2 aylık süreçte düşük yapma riski yüksektir. Bu riskin yüksek olması düşük yapılacağı anlamına gelmemektedir. Bebeklerin annenin rahmine ve karnın içine tam olarak tutunup da gelişim gösterebilmeleri için minimum bir buçuk iki ay kadarlık bir süreç gerekmektedir.
Hamileliğin 5. haftası riskli midir sorusunun cevabı bu sebeple kısmen evettir. Hamilelikte oluşabilecek riskler anneye göre ve bebeğe göre değişiklik gösterebilmektedir. Annenin risklere yatkın olması ve genetikteki sıkıntılar, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişim gösterememesi gibi etkenler oluşabilecek riskleri doğurmaktadır. Eğer ki riskli bir hamilelik süreci yaşanıyorsa, o halde hamileliğin 5. haftasında ağır işlerden kaçınmak ve dinlenmek gerekmektedir.
Hamilelikte 5. Haftada Bebeğin Cinsiyeti Belli midir?
Anne adaylarının en sık merak ettiği sorulardan bir tanesi olan hamilelikte 5. haftada bebeğin cinsiyeti belli midir sorusudur. Bebeğin cinsiyetinin öğrenilebilmesi için en az 12 aylık olması gerektiği bilinmektedir. Bu sebeple 5. haftada bir bebeğin cinsiyet gelişimi göstermesi beklenmemelidir.
Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için bir süre daha beklenmesi gerekmektedir. Hamileliğin bu dönemlerinde daha henüz yeni bebek gelişmeye başladığı için yalnızca boyutsal anlamda haftadan haftaya değişiklikler görülmektedir. Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için 2 ay daha sabretmek ve bebeğin gelişim göstermesini beklemek gereklidir.
Hamilelikte 5. Haftada Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hamileliğin 5. haftasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir:
- Fiziksel anlamda ağır işlerden kaçınmak
- Sinir ve stresten uzak durmak
- Vücudu dinlendirmek
- Vücudun sağlıklı yeteri kadar besin aldığından emin olmak
- Stresi azaltacak ve hormonsal dengesizliklere iyi gelecek bitkisel ürünler kullanmak
- Kuruyemiş ve meyveyi gerekli miktarlarda tüketmek
Bu maddeler haricinde de hamileliğin 5. haftasında yapılabilecek sağlıklı aktiviteler, sporlar da bulunmaktadır. Aktif ama yorucu olmayan bir yaşam tarzını benimsemek hamilelikte oldukça faydalıdır.