Çocuğum Neden Uyumuyor? Çocuğum Uykuya Direniyor!

0 395

Çocuğum neden uyumuyor. Her yolu denedik. Olmuyor!  diyebilirsiniz. Çocukların bitmeyen enerjisiyle yarışırken bir türlü uykuya gönderemiyorsunuz. İşte, “çocuğum neden yatağında uyumuyor ” diyen annelerin bilmesi gerekenler!

Uyku, çocuğu olan ailelerin en büyük problemlerinden biridir. Ergenlik dönemindeki çocuklar geç saatlerde yatar ve çok az uyurlar. Küçük çocuklar ise erken saatlerde uyanır ve gece uyumakta çok zorlanırlar. Ancak şu değişmez bir kuraldır; çocuklar ve ergenlerin yetişkinlere göre daha fazla uykuya ihtiyacı vardır. Bu yüzden ebeveynlerin uyku konusuna önem vermesi gerekmektedir.

Hepimizin hayatında uyku alışkanlığını etkileyen pek çok değişken var. Bu, çocuklar için de geçerli. Uyku, günün özeti gibidir. Bu yüzden gün içinde çocuğun hayatında var olan ya da olmayan her şey uykuya dalmasına ya da dalmamasına etken olacaktır.

Çocuğum Neden Uyumak İstemiyor? Çocuklar Neden Yataklarına Bir Türlü Gitmezler?

cocugum-neden-uyumuyor
Çocuğum neden uyumuyor

Anne ve baba, hayatlarını bu kadar etkileyen bu problem karşısında dimdik durabilmek ve bir çözüm üretebilmek için çocuğum neden uyumuyor,  neden yatağına gitmekte inat ediyor, sorularının cevaplarını bilmelidir. Çocuğunuzun sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazanması için öncelikle evde bir uyku düzeninin olması gerekiyor. Bu uyku düzeninde sadece çocuğa yönelik bir kural değil de evin genelini kapsayan bir kural sistemi koymalısınız ki evinizdeki bu alışkanlıklara çocuğunuz da adapte olabilsin, alışkanlık haline getirebilsin ve uykuya rahatlıkla gidebilsin.

Çocuğum Neden Uyumuyor?

Gün içinde çocuğunuzun ihtiyaçlarını yeterince karşılıyor musunuz, buna dikkat etmeniz gerekiyor. Her çocuğun hareket etme özgürlüğüne ve her gün dışarıya çıkabileceği bir fırsata erişmesi lazım. Çocukların kendi potansiyel enerjisini bir gelişim aracı olarak dışa yansıtması gerekiyor.

Eğer çocuğunuz kendi ihtiyaçlarını yeterince gideremediyse, bedensel enerjisini yeterince kullanamadıysa, parkta ya da bahçede zaman geçirmediyse, kısıtlı alanda sürekli sıkıştırılmış enerjiyle sakin sakin oturmak zorunda kaldıysa o zaman çocuğunuzun sağlıklı uykuya geçmesini sağlayamazsınız.

cocugum-neden-uyumuyor
Çocuğum neden uyumuyor

Çocuğum neden uyumuyor, ne yapacağımı bilemiyorum” da diyebilirsiniz. Çocuklar iki yaşına kadar anne ve babalarının ilgisine ve temasına çok ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzu bu dönemden önce ayırmaya çalışmanız onu kötü yönde etkileyebilir. Çocuğunuza onun hep yanında olduğunu hissettirin, onu yalnız bırakmadığınızı sık sık belirtin. Daha sonra çocuğunuzu yeni düzene yavaş yavaş alıştırın.

Çocuğunuzla ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Bu geçirdiğiniz zamanı ne kadar kaliteli dediğimiz zaman dilimi içinde geçiriyorsunuz? Çocuğunuzun yanına giderken ne kadar isteklisiniz, oyun oynarken ne kadar isteyerek oynuyorsunuz, zihninizle ve arzularınızla çocuğunuzun yanında mısınız değil misiniz? Bunu bilmek önemli. Eğer çocuğunuzla bu paylaşım anını yakalayamıyorsanız çocuğunuzun yeterince size doymasını bekleyemezsiniz. Bu nedenle gün içerisinde birlikte zaman geçirebileceğiniz, isteyerek ve severek birbirinizle yan yana olabileceğiniz zamanlar yaratın.

Bu zamanlar sürekliliği olan zamanlar değil aslında. 10 dakika-20 dakika kadar oyun kurun ve oynayın ardından ayrılın ve siz işinizi yaparken çocuğunuz da oyununu oynayabilsin. Eğer böyle bir sistem kurmazsanız, yeterince çocuğun oyun, ilgi ve sevgi ihtiyacını doyurabileceğiniz alanları paylaşmazsanız çocuğunuz da asla o yatağa sağlıklı bir şekilde gidip uykuya dalmayacaktır.

cocugum-neden-uyumuyor
Çocuğum neden uyumuyor

Çok yorgun olduğunuzda, çok kaygılı olduğunuzda zihniniz çok yorulduğunda uykuya dalabilir misiniz ? Dalamazsınız. Çocuklar için de bu geçerli. Bu yüzden çocuğun da yeterince dengeli bir gün geçirmesi gerekiyor. Ne aç ne de tok yatması lazım. Ne çok bedenen yorgun ne de çok dinlenmiş beden ile uyuması lazım. Çocuğum neden uyumuyor diye düşündüğünüzde bir dengenin olması gerektiğini ve bunu da sizin sağlayabileceğinizi kendinize hatırlatın.

Çocuğun kendi zihnini yorabileceği, yeni bilgileri öğrenebileceği, keşfedebileceği alanlar yaratmanız lazım. Eğer çocuğunuzun yeterince yorulmayan bir zihni varsa uykuya dalmakta güçlük çekecektir. Burada bahsettiğimiz bu gerçeklikler bir kenara dursun, kendini yeterince güvende hissetmeyen, kaygılı olan, ciddi anlamda acizleşen ya da öfkelenen bir birey nasıl uykuya dalamazsa çocuğunuz da kendini yeterince güvende hissetmiyorsa, kaygılıysa, çözümlenmesi gereken meseleleri varsa uykuya dalmakta güçlük çekecektir.

İyi Bir Uyku İçin Öneriler

cocugum-neden-uyumuyor
Çocuğum neden uyumuyor
  • Çocuğunuzun uygun bir saat diliminde yatmasını sağlayın. Çocuklar çok yorgun olduklarında uykuya dalmakta zorlanırlar. Bu her çocuk için geç
  • Uyku rutininizin olması gerekiyor. Çocuğunuza aynı masalı okuyabilir, aynı ninniyi söyleyebilirsiniz; kısacası, size hangi rutinler uygunsa bunları gerçekleştirmek için çabalayın. Bu rutini kısa tutmaya özen gösterin aksi takdirde siz de yorulabilirsiniz.
  • Çocuğunuz uykuya hazır olduğunda ve siz de gitmek için doğru bir an olduğunu düşünüyorsanız, ritüel bittiğinde odayı terk edin.
  • Çocuğum neden uyumuyor, uykuda direniyor, ağlıyor diye üzüntüye kapılmak yerine çocuğunuz ağlamaya başladığında ona yanınızda olduğunu hissettirin, avutun, teselli edin. O, sizin yanınızda olduğunu anladığında zaten sakinleşecek ve rahat bir şekilde uykuya geç Çocuğunuzu ağlarken çok fazla bekletmeyin çünkü geri döndüğünüzde çocuğunuzu teselli etmek için daha fazla çaba sarf etmeniz gerekebilir.
  • Odayı terk etmeden önce çocuğunuza odadan fazla uzaklaşmayacağınızı belirtin. Bu onu güvende hissettirecektir.
  • Çocuğunuzu yatırma görevini arada sırada eşinize devretmeyi deneyin.
  • Çocuğunuzun yatak odası güvenilir ve sessiz olsun.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.