Ciğer Kan Yapar Mı?
Türkiye’deki sağlık taramaları incelendiğinde en çok kansızlık ve demir eksikliği neticesinde ciğer kan yapar mı diye merak edilir. Peki, kansızlığa ne iyi gelir, ciğer kan yapar mı?
Tıptaki ismi anemi olan kansızlık rahatsızlığı bedendeki organlara ve dokulara oksijen götürmek için yeterli düzeyde kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Kansızlık tedavi edilmediği zaman sağlık açısından ciddi problemler meydana getirmektedir.
Kansızlık en çok hamilelerde, çocuklarda, yaşlılarda ve kadınlarda görülmektedir. Kansızlık ne anlama gelmektedir? Alyuvarların yani kırmızı kan hücrelerinin kanda eksik olma durumuna kansızlık denmektedir. Kansızlığın teşhisi için kan tahlillerinin yapılması gerekir.
İçindekiler
Kansızlık Nasıl Anlaşılır?
Tırnaklardaki beyaz lekeler, çabuk yorulma, halsizlik, cilt kuruluğu kalp çarpıntısı, saç dökülmesi, dudak kenarlarındaki çatlaklar, tırnaklardaki kırılma, sık sık hastalanma, kulak çınlaması, baş ağrıları, bayılma, iştahsızlık, el ve ayaklardaki uyuşma, el ve ayaklardaki üşüme, baş dönmesi, ağızda aftların çıkması kansızlığın başlıca belirtileridir. Kansızlık yani anemi özellikle çocuklarda öğrenme güçlüğü meydana getirmektedir.
Kansızlığın Sebepleri Nelerdir?

Kansızlığın ciddi sebeplerinden biri beslenmenin yetersiz olmasıdır. Vücut kan üretimi için vitamin ve minerallerden eksik kaldığı zaman kansızlık meydana gelir.
Kansızlığın birçok sebebi olabilir. Kansızlığın başlıca nedenleri, kan kaybı, vücudun kan yapımındaki yetersizliği ve hastalıklardır. Düzensiz ve yanlış beslenme (B12 ve folikasit açısından eksik beslenme), mide barsak hastalıkları, enfeksiyon, kanser, karaciğer, dalak hastalıkları, kemik iliği hastalıkları, genetik hastalıklar(Akdeniz anemisi) kansızlığın başlıca nedenleridir.
Ülkemizde Kansızlık ciddi bir problem olarak algılanmamaktadır. Ancak kansızlık başka bir hastalığın habercisi olabilir. Kansızlık ihmal edilmeden önlemler alınmalıdır.
Kansızlığı önlemek için en başta beslenmeye dikkat etmek gerekir. Folik asit ve B12 açısından zengin olan besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Kan yapıcı besinlerin en önemlisi olan ciğerin tüketimine de önem verilmelidir.
Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Tahıllı besinler yani buğday, pirinç, çavdar, mısır ve yulaftır. Kırmızı et, pazı, balık, tavuk eti, elma, pekmez, yeşil yapraklı besinler, mercimek, nohut, bakla, barbunya, muz, balık yağı, balık yumurtası, susam, yaban mersini kansızlığa yani anemiye iyi gelen besinlerdendir. Kansızlığa iyi gelen besinlerin başında gelmektedir.
Ciğerin Kan Yapar mı, Faydaları Nedir?
Sağlık için önemli besin maddelerinden biridir. Tüketimi karaciğerin işlevini olumlu yönde etkilemektedir.
Doktorlar tarafından kansızlık yaşayan hastalara verilen besinlerin başında gelmektedir. Özellikle hamileler, çocuklar ve yaşlılar için vazgeçilmez besin kaynaklarından biridir. Sağlık açısından çok faydası bulunan ciğerin tüketimi ülkemizde istenilen düzeyde değildir. Ciğerde bol fosfor ve bol mineral bulunmaktadır. Demir eksikliğinin giderilmesindeki doğal besinlerin başında gelmektedir.
B12 ve folik asit açısından zengin olan et protein açısından da aynı performansı göstermektedir.
Ayrıca A vitamini açısından da faydalı bir besin maddesidir. Kan hücrelerine iyi geldiği gibi gözlere de yararlı bir besindir. Vücuttaki toksiklerin atılmasında da etkili bir besindir. İçinde bakır bulunmaktadır. Ciğerde çinko bulunduğu için saç dökülmelerine de iyi gelmektedir.
Vücut direncini yükselten bir besin olarak dişlere ve kemiklere de faydası bulunmaktadır. Kansızlık için şifalı gıdalardan ve süper besinlerden biridir. Magnezyum ve fosfor açısından da zengindir. Sindirim sistemi bozukluklarına, kalp rahatsızlığına, verem(yani tüberküloza) ve kansere de iyi gelen doğal gıda kaynağıdır.
Demir eksikliğine bağlı anemi rahatsızlığı ile uğraşılıyor ise folat, demir ve B12 vitaminlerini taşıyan ciğer tüketilmesi gereken bir gıdadır. Anemi rahatsızlığından kurtaracak mineral ve vitaminleri içerir. B12 açısından yüksek bir besin olduğu için kırmızı kan hücresinin meydana gelmesine zemin hazırlar. Diyet yapanlar için rejim listelerinin başında olması gereken bir gıdadır. Yorgunluğa, nörolojik sorunlara ve enerji düşüklüğüne iyi gelmektedir.
Fazla Ciğer Tüketmek Vücuda Zarar Verir Mi?
Fazla tüketildiği zaman yan etkileri de ortaya çıkmaktadır. Normalden aşırı tüketildiğinde kanda ağır metal birikimi olmaktadır. Bu durum kolesterol, felç ve kalp hastalıklarını tetiklemektedir.
Bedendeki zehirleri ve kimyasalları atmaya yardımcı olduğu için düzenli ilaç kullananlarda dikkatli olmalıdır.
Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Her yönden faydalı olan ciğerin önemli olan kısmı tüketim şeklidir. Aşırı pişirilmemelidir. Aşırı pişirilen ciğer besin değerini yitirmektedir. Eğer kızartılıyor ise renginin kararmaya dönmemesi gerekir. Kızartılan ve pembemsi bir renkte olmalıdır. Pembemsi kızarmış sağlıklıdır.
Türk mutfağı yemekleri bakımından çok fazla çeşit barındırmaktadır. Tüketiminde, ciğerin yanında yeşillik yenmesine de dikkat edilmelidir. Ayrıca buzdolabında fazla bekletilmeden taze tüketilmesi gereken besin türlerindendir.