Boşanma Ve Çocuk: Aşılacak Önemli Bir Durum

0 206

Boşanma ve çocuk üzerindeki etkileri neler bu yazımızda ele aldık. Evlilik toplumun en küçük kurumlarından biridir. Ancak çiftler bazen bu birlikteliği devam ettiremeyebilirler. Evliliği devam ettiremeyen çiftler boşanma kararı alırlar.

Eski yıllarda boşanma toplumda normal karşılanmıyordu. Çiftlerden biri evliliği çocuklar için devam ettirme yolunu seçiyordu. Günümüzde bu durum değişerek daha mantıksal bir çerçeveden hareket edilmektedir.

Evlilik ilişkisinde çiftler birbiriyle vakit geçirmek istemiyorlarsa, zorlanıyorlarsa, duygusal anlamda birbirlerini, çevreyi ve çocukları yıpratıyorlarsa süreci devam ettirmek yerine ayrılma tercih ediliyor.

Ebeveynleri Boşanan Çocukların Psikolojik İhtiyaçları

Her insan yaşı büyük olsun küçük olsun anne ve babanın boşanmasından olumsuz olarak etkilenir. Küçük yaştaki çocuklar için anne ve babanın boşanması güven ve sevgi yoksunluğuna neden olacaktır. Küçük yaştaki çocuklarda maddi anlamdaki doyumdan çok güven duygusunun doyumu ön plandadır.

Boşanma sürecinde ebeveynler düştükleri sıkıntılı durumdan dolayı çocuklarla yeteri kadar ilgilenememektedir. Çocuk bu durumda kendini daha değersiz görerek ben ne olacağım, nerde barınacağım gibi kaygılar duymaya başlar. Bu durum çocukların hem kişiliğini, hem de sosyal durumunu olumsuz yönde etkiler.

bosanma-ve-cocuk
Boşanma ve Çocuk

Çocukların dünyasında aile aynı evde yaşayan bireylerden oluşan topluluk demektir. Anne ve babayı farklı evlerde düşünmezler.  Bu dönemde bazı psikolojik sıkıntılar yaşarlar. Bunlar:

  • Uyku sorunları
  • Okulda uyum problemi
  • Uyuşturucu ya da alkol kullanımı
  • Duygusal yaralanma ya da yeme bozuklukları
  • Öfke ya da şiddet patlamaları
  • Evden uzaklaşma isteği
  • Sevdiği insanlar dışında kimse ile görüşmeme
  • Sevdiği faaliyetleri reddetme olarak sıralayabiliriz.

Boşanma ve Çocuk hayat kalitesinin düşeceğini zanneder.  Çocuklar bu dönemde anne, babaya kızgın, öfkeli olabilir. Bu dönemde çocuğun öğretmeni ile konuşulmalıdır. Boşanma ve çocuk konusunda psikoloğa da götürülerek psikolojik açıdan çocuk hazırlanmalıdır.

Çocuğa Boşanma Nasıl Anlatılmalı? | Boşanma ve Çocuk

Anne ve babanın ayrılık dönemlerinde çocuğun belirsizlik içine girmesi normaldir. Bu dönemde çocuklara anne ve babanın aynı evde yaşamayacağı ama annelik ve babalık görevlerinin bir ömür boyu devam edeceği söylenmelidir.

Çocukları için anne ve baba boşanmayı ortak bir dille, birbirini suçlamadan anlatmalıdır. Oldukça basit ve dürüst bir şekilde anlatılmalıdır. Konuşma rastgele olmamalı ve belli bir plan dâhilin de anlatılmalıdır. Büyük çocuklar ayrılma nedenini daha ayrıntılı bilmek isterler. Küçük çocuklar ise daha az ayrıntıya ihtiyaç duyarlar.

Boşanma aşamasındaki çift çocukların gelecekteki yaşamı ile ilgili düzenlemeleri çocuğun zarar görmeyeceği şekilde, konforlu olarak yapmalıdır. (okul, arkadaş çevresi, sosyal yaşantısı vs)

Evliliği bitirmek istemeyen taraf çocukları duygusal anlamda etkileyip acısını çocuklara yansıtmamalıdır.

Eşlerin ayrılacağı ama birbirlerine ve çocuklarına karşı sorumluluklarının devam edeceği söylenmelidir.

Evlilik İçerisinde Yaşanan Güzel Günler Çocuğa Anlatılmalıdır

bosanma-ve-cocuk

Boşanmanın her aşaması dramatik bir şekilde çocuğa anlatılmamalıdır. Bu durum sorunları çocukların yüklenmesine neden olur.

Boşanmada çocuğun bir yetişkin gibi davranması istenmemelidir. Çocuk gibi davranmasına devam ettirilmesi istenmelidir.

Boşanma Aşaması

Çocuğun bütün duygularını ifade etmesi sağlanmalıdır. Çocuklar boşanmada ebeveyn kaybı ve bildikleri yaşamın kaybı içerisine girerler. Çocukların manidar sözleri ve mahzun duyguları desteklenerek yeni koşullara uyum sağlamasına yardımcı olmak gerekir. Bu dönemde çocuğun yanında tartışmamaya özen gösterilmelidir.

Dinlemeli

Bu dönemde çocuğun her söylediği söz, davranış dinlenmelidir. Çocuklar direk duygularını ifade edemezler. Onlar beklenen bir yaşantıya sahip olamayabilirler. Bu dönemde de üzüntü, kayıp, hayal kırklığı hissi olabilir. Duygularını ve yaşantılarını değiştirmek mümkün olmayabilir.

Boşanma ve Çocuk Konusu Sabır Gerektirir

Çocuğun boşanma durumunu kabul etmesi ve yeni hayatına adapte olması zaman alabilir. Bu dönemde çocuğa çok fazla yüklenmemek gerekir. Kendi ile ilgili durumu kabul edip yeni yaşamına alışması için sabır göstermek gerekir.

Duygusal Rahatlatma

bosanma-ve-cocuk
Boşanma ve Çocuk

Her iki ebeveynde bu dönemde kendi kabuğuna çekilmekten ziyade çocuklarına zaman ayırıp, bol vakit geçirmelidir. Aile yaşantıları ile ilgili fiziksel koşullar değişecek olsa da, her iki ebeveyn tarafından sağlıklı, sevgi ve güven dolu ilişkilerinin devam edeceği davranışsal olarak gösterilmelidir. Boşanma döneminde çocuklarla fiziksel temas daha fazla kurulmalıdır.

Evdeki Yasakların ve Kuralların Geçerliliği

Çocuklar anne ve baba ayrıldığı zaman daha rahat hareket edeceğini düşünebilir. Evde oluşturulan kuralların hale geçerli olduğu vurgulanmalıdır. Aile hayatında kazandırılan öz disiplinin devam edeceği anlatılmalıdır.

Boşanma stres meydana getirir. Çevreye yansıtılmadan uzmandan bir destek alındığında daha kolay atlatılacaktır.

Çocukları Arkadaş Görüp Aksaklıklar Anlatılmamalıdır

Boşanma döneminde çocuklara mahkemeden ve diğer eşyaların dağılacağı söylenmemelidir. Boşanma da çocuk alınıp verilecek bir eşya gibi düşünülmemelidir. Aynı evi paylaşmayan aile olarak çocuğa söylenmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.