Bebek Nasıl Beslenir?
Günümüzde birçok kişinin bebek beslenmesi hakkında merak ettiği önemli birçok detay mevcuttur. Bu detaylar arasında miniklerin beslenmelerinde önemli olan yiyecek listesinden başlayarak verilmemesi gereken besinlere yer alır. Her zaman yeni doğum sonrası beslenme sürecinde önemli olarak görülen detaylardan biri de annelerin bu konudaki bilgileridir.
Bebeklerin doğumdan itibaren aldıkları yiyeceklerde emilim değeri ve vitamin oranına kadar içerik özelliği de dikkate alınması gerekir. Doğum ile birlikte en önemli besin her zaman anne sütü olarak bilinmektedir. Kadın doğum uzmanlarının da doğruladığı bu duruma göre yeni doğumdan 12. aya gelene kadar anne sütü ile beslenme süreci oldukça önemlidir. Bu durum da bebeğinizin hem güçten düşmeyerek hastalanmamış olmasını sağlar hem de gerekli bütün vitaminleri alarak beslenmesini en iyi şekilde tamamlama imkanı tanır.
Her ebeveynin bu gibi durumlarda ek besin seçeneklerini en iyi şekilde öğrenerek vermesi gerekir. Birçok ebeveynin doğum sonrasında merak ettiği konulardan biri olan bebek beslenmesi, doğum itibari ile büyüme ve gelişimini tamamlamasına yardımcı olacak bir etmendir. Bebek nasıl beslenir sorusuna en iyi cevap ise her zaman anne sütü olarak gösterilir.
Anne sütündeki içerik değeri oldukça yüksek olup, belirtilen içeriğe göre gelişimdeki önemi oldukça büyüktür. Diğer yiyeceklere göre daha geniş bir vitamin mineral desteği söz konusudur. Bu sebeple anne sütünde mevcut olan değerler ise,
- Daima steril bir içeriğe sahiptir
- Isıtma ihtiyacı duyulmaz
- Bebeğinizi hastalıklardan koruyan birçok koruyucu etmen içerir. Anne sütü içen çocukların solunum yolu, barsak enfeksiyonları, sindirim sisteminde mevcut olan sorunlar daha az görülür.
- Alerji gelişimine karşı koruyucu bir yapısı mevcuttur.
- Zeka gelişimine katkı sağlar.
- İleride gelişebilecek obezite, şeker hastalığı, kolesterol sorununa karşı koruyucu bir etkisi mevcuttur.
- Çocuklarda organların ve sistemlerin gelişimini daha sağlıklı bir şekilde tamamlar. Büyüme faktörlerini içermesi sebebi ile gelişimi hızlandırır.
- Emzirmenin anneyle çocuk arasında olan duygusal bağ gelişimini güçlendirici bir yapısı mevcuttur.
Gelişim düzeyinde oldukça hızlı bir etki sağlayan sütün içerisinde mevcut olan vitamin ve mineral dengesini koruması önemlidir. Gelişimlerinde büyük bir katkı sağlaması ile en önemli içeriğe sahiptir. Bu süreçte sütte mevcut olan mineral ve vitamin oranı beslenme düzeyine de önemli derecede etki etmektedir. Emzirme süreçlerinde doğru yiyecek tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Öncelikle her doğum yapmış olan kişilerde, lohusalık döneminde belirli yiyeceklerin tüketilmesi önemlidir. Bebek nasıl beslenir sorusunun dışında yeni anne nasıl beslenmeli ve hangi yiyecekleri tüketmesi önemlidir.
Bu yiyecekler;
- Yoğurt
- Sebze ve meyvelerde günlük 5-6 porsiyon
- Tahıl grubundan 5-8 porsiyon
- Protein grubundan 3-4 porsiyon
- Sıvı alımında günde 3 litreye kadar su tüketilmelidir
- Kuru baklagil tüketimi sağlanmalıdır vb.
Lohusalık döneminde alınması gereken besin maddeleri kadar tüketilmemesi gereken besinler de mevcuttur. Bu yiyecekler;
- Çiğ sebze ve meyveler
- Süt, yoğurt, cacık, ayran
- Nohut, bezelye, kuru fasulye,
- Bulgur
- Mercimek çorbası, ezogelin çorbası
- Asitli ve soğuk içecekler
- Pırasa, brokoli karnabahar, lahana gibi pişmiş sebzeler
Belirtilen ürünlerin her zaman asit ve gaz içeriğine sahip olan besin türleri olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple de emzirme esnasında tüketimde dikkatli olunması gereken yiyeceklerdir. Her birinde mevcut olan içerik değeri yüksek olsa da asit ve gaz içermesi ile tüketimde bebeğe de sorun teşkil edebilir. Bu sebeple de dikkatli bir tüketim sağlanmalıdır.
İçindekiler
Ağzını Kitleyen Bebek Nasıl Beslenir?
Yeni doğmuş bebeklerde beslenme sorunu oluşmaması için anne sütünü düzenli olarak tüketmeleri gerekir. Bu sebeple de mama tüketimi esnasında ağız kitlenmesi oldukça sık görülen sorunlar arasında gelir. Birçok sebepten kaynaklandığı bilinen sorunun çözümü ise oldukça önemlidir. Yeni doğan bebeklerde karşılaşılan durumlar arasında ilk soru bebek nasıl beslenir olurken sonraki sorular ise ağzını kitleyen bebek nasıl beslenir ve ağzını kilitleyen bebek beslenirken nelere dikkat edilmelidir soruları yer alıyor. Öncelikle birçok ebeveyn tarafından sorun teşkil eden bu durumun sebebi birçok faktörden kaynaklı olabilir.
Belirli rahatsızlıklar sebebi ile gerçekleşen bir durum olabileceği gibi aynı zamanda yemek yerken besinlerin tadının beğenilmemesi sonucu da gerçekleşebilir. Bebeklerin bazı yiyeceklere karşı ilgisinin azalması ile oluşan bir durumdan da kaynaklı olmaktadır. Ağız kitlemesi ise genel olarak başlangıç maması ile katı gıdaya geçiş sürecinde gözlenmiştir. Fakat belirli rahatsızlıklar sebebi ile de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu durumda alanında uzman olan çocuk doktorlarından yardım alınmalıdır.
Epilepsi gibi sorunlarla kitlenme olduğu gibi bilinçli bir şekilde ek gıdaya geçişten dolayı alışma sürecinde oluşan bir durum da olabilir. Bu sebeple de her zaman görülmese de yiyeceklere alışma sürecinde görülen yaygın bir sorundur. Yadırganmaması gereken her davranışları dikkate alınmalıdır. Bu sebeple de beslenme sürecinde ağız kitleme durumunun çözümlenmesi için doktor yardımı oldukça önemlidir.
Beslenme sürecinde görülen ağız kitleme durumu mevcut ise, bu durum 6. ayda ek gıdaya geçiş sürecinde görülmektedir. Her zaman olmasa da bazı zamanlarda yaşanan ağız kitlenmesi söz konusu ise öncelikle yardımcı gıda seçeneğini değiştirmek gerekir. Mama değişikliği yaparken öncelikle küçük miktarlarda çocuklara aktarmak en doğru seçenektir.
Her mamayı sevmeyeceği gibi aynı zamanda çok beğeneceği tatlar da mevcuttur. Bu sebeple de 6. ay itibari ile ek gıdaya geçiş sürecinde bu duruma dikkat etmek gerekir. Aksi halde ağız kitleme ile mama alımında zorlanma oluşur. İçeriği kuvvetli olan organik ürünlerin verilmesine özen gösterilmeli ve doktor kontrolünde bir yardımcı besin listesi oluşturulmalıdır. Bu sayede kolaylıkla bebeklerin tercih edeceği yiyeceklerin bulunarak tüketimi sağlanmalıdır. Bilinmesi gereken en önemli konu ise ek gıdaya geçiş sürecidir. Doğru zamanda ve doğru bir gıda listesi ile geçiş süreci oldukça önemlidir.
Ek gıdaya geçiş sürecinde dikkat edilmesi gerekenler;
- Bu süreçte bebeğinizin ilk defa yardımcı bir gıda ile tanıştığı unutulmamalıdır. Bu sebeple her yeni gıdaya başlarken, o gıdadan bir tatlı kaşığı verilmelidir. Zamanla bu miktarın artışı sağlanabilir. Bu şekilde bebeğin sindirim sorunları ve alerji sorunları mevcut ise kısa sürede ortaya çıkacaktır.
- Ek gıdaya tek çeşit ile başlanması gerekir. Yeni tüketilecek olan gıdayı en az 2-3 gün aralıklarla listeye ekleyebilirsiniz.
- Bebeğiniz için hazırladığınız tariflerde tuz veya şeker eklemesi yapılmamalıdır.
- Yan besinlere geçilirken; elma, armut ve şeftali gibi meyveler ile havuç, patates ve kabak gibi sebzelerin püresi tercih edilmelidir. Doğru beslenme planı için her aya uygun olarak bir tablo oluşturmanız gerekir.
- İlk önce sabah veya öğle öğününü tercih edin ve yemeğiniz için bebek kaşığı kullanımına dikkat edin.
- Bir iki kaşık ek gıda verdikten sonra bebeğinize anne sütü vererek beslenmede alışma sürecini destekleyin. Bu şekilde bebeğinizin alışma sürecini de kolaylaştırmış olursunuz.
- Bebeğiniz ek gıdaları ağzını kitleyerek dışarı doğru itiyorsa ve yutmuyorsa henüz bu tarz besinlere hazır olmadığını gösterir.
- Ek gıda desteğini 10 gün sonra tekrar deneyerek alışmasında destek verin. Yardımcı gıdalara 7. aya kadar alışamayabilirler. Bu durumda panik yapılmaması oldukça önemlidir. Aksi halde bu durumu hissedebilir ve onlarda gerginlik yaratabilir.
- Bebeğiniz bazı zamanlarda farkı gıda alımı yapmıyorsa bu durumda kaşığını değiştirmeniz de önemlidir.
Bebek Biberonla Nasıl Beslenir?
Bebeklerin doğum sonrasında anne sütü içmesi oldukça önemlidir. Bebek nasıl beslenir sorusunun cevabı ise çoğu zaman biberon olurken bu seferde bebek biberonla nasıl beslenir ? sorusu akıllara geliyor. Doğru bir beslenme süreci geçirmesi ile birlikte sağlıklı bir organ gelişimi ile mide ve bağırsak düzeni de sağlanmış olur. Birçok kişinin bilmesi gereken konulardan biri de belirli dönem sonrasında çocuklarda biberona alışma sürecidir. Ebeveynlerin bu konuda hassas davranması gerekir. Emzirme yanında bazı öğünlerde biberon kullanımı alışma sürecini kolaylaştıracaktır.

Önce bir öğünle başlanılması gerekmektedir. Daha sonra da yavaş yavaş diğer öğünlerde de biberona geçmeniz uygun olacaktır. Emmeye alışan bebekler için, anne kucağında biberonu daha fazla reddedecektir. Çünkü bu hamle eski alışkanlıkları hatırlatacak bir durum oluşturur. Biberonla besleme esnasında miktarını belirlemek oldukça önemlidir. Çünkü çocuklarda aşırı mama tüketimi obeziteyi tetikleyen sebepler arasındadır.
Öncelikle bilinmesi gereken en önemli detay, her bebeğin kendine has bir karakteri olduğudur. Bu sebeple de alışma süreçleri değişkenlik gösterebilir. Bilimsel verilere göre belirli sürelerde yapması gereken hamleleri karakterine göre geciktirebilir veya erken süreçte yapabilir.
Anneler bebeğine yaklaşırken karakter özelliğini göz önünde bulundurmalıdır. Aksi halde uyumsuzluk baş gösterecektir. Bu şekilde mevcut olan huzursuzluğun başlama sebebi de belirlenmiş olur. Biberona alışma süreci her zaman aynı değildir. Her zaman biberona alışma sürecine hızlı bir geçiş sağlarken kimi bebeklerde bu durum biraz gecikebilir.
Biberonun seçiminde öncelikle annelerin dikkat etmesi gereken birçok detay bulunur. Bu seçimler bebeğin yaşına göre, biberonun yapıldığı malzemeden emzik ucuna kadar önemli bir dizi detay içerir. Biberon gövdesinin hacmi ile emzik ağzının akış hızına kadar birçok faktöre dikkat edilmelidir. Örneğin, bebeğinizin gaz sorunu mevcut ise damaklı biberonları denemeniz gerekebilir. Biberon seçiminde bebeğinize göre uyumlu ürün tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Bu sayede bebeğinizin biberona alışma süreci daha da hızlanabilir.
Birçok türü mevcut olan biberon seçenekleri arasında gaz yapmayan biberon olarak da bilinen bu tür ürünler, hava alan başlığı sayesinde bebeğin hava yutmasını engeller. Ayrıca tamamen antikolik biberon olarak da üretilmiş olup içerisinde mevcut hava akış kanalı olan biberonlardan da örnek verilebilir. İsteğe bağlı olarak ısıya dayanıklı cam biberon kullanımı ya da sağlamlığı ile dikkat çeken biberon türleri de mevcuttur. Bu sayede kullanımda kolaylık tanıyan ürün seçeneği ile alışma sürecine de destek olmaktadır.
Yenidoğan Nasıl Beslenmeli?

Ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri de yeni doğan bebek nasıl beslenmeli sorusudur. Öncelikle yeni doğan bebeklerin beslenme sürecinde her zaman anne sütü desteği ile sürdürülmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Bu sayede doğal bir beslenme gerçekleşmektedir. Doğum sonrası direkt anne sütü alarak beslenmesi, kemik gelişimi, organların gelişmesi ve mide bağırsak sisteminde sağlıklı bir sürecin başlaması için oldukça önemlidir. En iyi doğal besin maddesi olarak bilindiği için yerini yan besinler tutmamaktadır.
Doğar doğmaz anne sütü verilmesi ile kadınların emzirme sürecinde süt kanallarında yenilenme imkanı mevcuttur. Bu sayede süt kanalları tekrar süt dolarak bebeğinize tekrar emzirme sürecine girerek süt vermenize olanak tanır. Bebekleri emzirme süreçleri oldukça önemlidir. Emzirme süreci 2 saatte bir olarak ayarlanmalıdır. Gün içerisinde mevcut olan emzirme sayısı ise 8-12 olarak belirlenmiştir. Bu sayede tam doyum imkanı sağlayarak beslenme istenilen oranda tamamlanır.
Bebeklerin beslenme süreçleri aksatılmamalıdır. Aksi halde mide ve bağırsak sistemleri iyi bir şekilde gelişmeyebilir. Bu sebeple de yeni doğum sonrası yavruların 2 saat ara ile beslenmesi gerekir. Doktorlar tarafından sütün kullanım süreci 6 ay olarak belirlenmiştir. En az 6 aylık bir süreci kapsamalıdır. Belirlenen süreçte anne sütü kullanımı sağlanır ise çocukların hem besin ihtiyacı karşılanmış olacak hem de anneye karşı güven duymaya başlayacaktır.
Emzirmek için ilk yapmanız gereken ise onu rahat olacağı bir şekilde tutarak vücudunu size dönük hale getirmek olmalıdır. Yavrunuzun süte ulaşmak için kafasını uzatma ihtiyacı kalmayacağı için uygun bir pozisyonda tutularak tüm memeyi ağzı ile kavraması sağlanır. Emzirme sürecinde bebeğinizin besin ihtiyacını karşılamasının yanında anne ile arasında güçlü bir bağ kurmaktadır.
Doktorlar ilk altı ay bebeğiniz için yalnızca anne sütünü önerirler. Bu sebeple de 6 ay öncesinde yan besinlere geçiş yapılmamalıdır. Aksi halde organ gelişimi ve sindirim sistemindeki gelişim istenildiği gibi tamamlanmayacaktır. Bu şekilde hem bebeğiniz sağlıklı bir beslenme süreci geçirmeyecek hem de büyüme ve gelişim sürecinde bazı sorunlar görülecektir.
Emzirme sürenizi ve sıklığınızı anlamak adına bebeğinizin isteklerine ve tepkilerine dikkat etmeniz en doğru davranış olacaktır. Doğumdan sonra başladığınız emzirme döneminde süt üretiminiz de artış gösterecektir. Beslenme öncesinde bebeğinizin sağlığı açısından kişisel hijyeninizi sağlamanız da dikkat etmeniz gereken hususlar arasındadır.
Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizi sterilize ederek meme vermeniz oldukça önemlidir. Bebeğiniz büyüme evresinin ilk altı ayında emme sürelerini uzun tutmak isteyecektir. Sütünüzün yetmeme imkanı söz konusu değildir. Stres ve üzüntü etkeni ile sütten kesilme durumu mevcuttur. Bu sebeple de stres ve üzüntü yapılmaması ile sağlıklı bir şekilde her gün süt kanallarınızın dolumu gerçekleşecektir.
Anne sütünün yetmediği veya sağlanamadığı durumlar oluşabilir. Bu durumda farklı bir gıda ile beslenme durumu söz konusu olduğunda ilk altı ay içerisinde doktorunuz ile görüşmeniz gerekir. Böylelikle bebeğinize uygun bir beslenme programı hazırlaması en doğru seçenektir.
Başvurduğunuz çocuk doktoru sayesinde bebeğinizin mamaya veya halen anne sütüne ihtiyacı olup olmadığı da saptanacaktır. Bu şekilde uzman doktor yardımı ile bebeğinizin beslenme şekli ile ilgili geniş bir bilgi içeriğine de sahip olacaksınız.
1 Aylık Bebek Nasıl Beslenir?
Birçok anne adayının merak ettiği konulardan biri de yeni doğum sonrasında 1 aylık bebek nasıl beslenmelidir? İlk önce annelerin yeni doğan bebeklerinde anne sütü verilmesi gerektiği bilinmeli ve doktor kontrolü sağlanması önemlidir. Bu şekilde 1 aylık sürece gelene kadar beslenme şeklinde değişim sağlanmamalıdır. Anne sütü faydası oldukça fazla olan önemli bir besin içeriğine sahiptir. Bu sebeple de öncelikle belirtilen içeriği ile 6 aya kadar emzirme süreci söz konusudur.
Formül mamalar anne sütünün yerini tutamayacak olan bir besin içeriğine sahip olduğu için 6. aydan sonra geçiş süreci yaşanmalıdır. Böylelikle doğal beslenme sağlanarak istenilen süreci aşana kadar farklı bir besin türüne geçiş yapılmamalıdır.
Gelişim süreçleri boyunca beslenme programına dikkat etmek gerekir. Belirli aya kadar verilmesi gereken anne sütü her zaman destekleyen bir besindir. Organ gelişimi ve sindirim sistemi konusunda oldukça önemli bir içeriğe sahiptir. Anne sütünde mevcut olan vitamin ve mineral değeri ile oldukça yüksek içerik özelliği gösterir.
Bu sebeple de öncelikle mama değişimi sağlanmadan önce doktor onayı alınmalıdır. Belirli döneme kadar süren anne sütü alımı hem beslenmeleri açısından hem de gelişimleri açısından önemlidir. 1 aylık dönem her zaman 2 saatte bir alımı sağlanmalıdır. Bu şekilde beslenmelerinde sağlıklı bir süreci ortaya koyar. Mama tüketiminde ise bu durum ilerleyen süreçlerde değişim gösterecektir.
3 Aylık Bebek Nasıl Beslenir?
Her zaman ebeveynler tarafından beslenme süreleri dikkate alınmalıdır. Yeni doğan bebeklerde gelişimin 1 yaşına kadar olan süreci de diğer süreçler kadar dikkat edilmelidir. Beslenmesini kendi yapma becerisine sahip olana kadar anne yardımı oldukça önemlidir.
Bu süreçte çocuklarda mevcut olan kilo kontrolü ve yiyecek tüketim miktarı da dikkate alınması gereken bir detaydır. Öncelikle 3 aylık bebeklerde beslenme süreci anne sütü ile devam etmelidir. Bu durumun temel sebebi de iç organlarının ve bağırsak sisteminin en iyi şekilde gelişimi sağlanmalıdır.
Böylelikle sindirim sistemi de en iyi şekilde çalışarak tüketime eşdeğer olarak boşaltım sistemlerinde de sorun yaşamamaları açısından önemli bir bilgidir. Bu sebeple de öncelikle bebeğinizin beslenme sürecinde anne sütüne önem verilmesi gerekir. Aksi halde gelişim bozukluğu gibi sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle de sindirim problemleri oldukça sık görülmektedir. İçeriğinde mevcut olan vitaminler ve mineral desteği ile en iyi şekilde gelişime uygun olarak destek sağlar.
Ek gıdaya geçiş sürecinde doktor onayı alınmalıdır. Doktor kontrolü esnasında bebeğinizin farklı bir mamaya geçişinin yapılıp yapılmaması da belirlenir. Bu şekilde doktorun vermiş olduğu ek besin listesine uyularak hazırlanan ve belirli aşamalardan geçirilen yiyecekler verilmelidir. Fakat 6. aya gelene kadar herhangi bir değişim söz konusu olmamalıdır. Bu durumun sebebi de gelişim fonksiyonlarının en iyi şekilde çalışması açısından önemli bir konu içermesidir.
Bebeklerin her birinde farklı karakter hakim olduğu için beslenme alışkanlıkları ve yiyecek tüketimi de değişim gösterebilir. Bu gibi durumlarda doktor onayı ile formül mamaya geçiş sağlanmalıdır. Bu şekilde bebeğinizin tüketimine uygun bir beslenme listesi oluşturulur. 3 aylık bebeklerin 3 saate bir beslenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
7 Aylık Bebek Nasıl Beslenir?
Her zaman beslenmelerinde mevcut olan mama kullanımı açısından anne sütü önceliklidir. Kullanımda ilk önce 6. aya kadar tercih edilen besinden formül mamaya geçiş sürecine dikkat edilmelidir. 7 Aylık bebek nasıl beslenir sorusunun cevabında ise ana öğün her zaman anne sütü verilmelidir olur. Doktorunuz tarafından liste hazırlanması gerekmekte olup belirtilen listeye göre beslenme çizelgesine uymanız durumunda sağlıklı bir gelişim süreci oluşur. Öğün listesi ise belirtilen şekilde olmalıdır;
7 Aylık Bebeklerde Öğün Listesi
- Bebeğiniz için tercih edilecek ana öğünü her zaman anne sütü olmalıdır. Bebeğiniz günlük beslenme ihtiyacının %70’ini anne sütü ile karşılar. Bu sebeple de en önemli besin maddesidir.
- 7 aylık bebeğinize günde 2 ek gıda öğünü hazırlamanız yeterlidir.
- Bir öğünde aldığı ek gıda miktarı her zaman 1 çay bardağı kadar olmalıdır.
Yukarıda belirtilen listeye göre verilen beslenme öğünleri her zaman besleyici ürünleri kapsar. Bu sayede gelişimleri daha hızlı tamamlanmaktadır. Hem kemik gelişimi hem de vücut sisteminin en iyi şekilde gelişerek büyüme göstermesini sağlar. Bu sebeple de en önemli besin her zaman anne sütü olarak bilinir. 7. aya gelen bir bebeğin dahi ana öğünü anne sütü olmalıdır.
Haricinde verilecek olan yiyeceklerde bebeğinizin lezzetli bulacağı bir tarif hazırlayarak beslenme sürecine destek olabilirsiniz. Böylelikle yemek ve tüketim alışkanlığı her zaman istenilen ölçüler dahilinde olması ile sağlıklı bir büyüme gösterir.
9 Aylık Bebek Nasıl Beslenir?
Anneler için önemli olan 9 aylık büyüme sürecinde verilecek olan ürünler her zaman içerik yapısına dikkat edilerek verilmelidir. Halen ana besin kaynağı anne sütü ya da devam sütü ise 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün olarak vermeye devam etmeniz yeterlidir.
Geceleri aç olarak uyanma durumu söz konusu olursa ve anne sütü almıyorsa devam sütü vermeniz gerekebilir. 9 aylık bir süreçte verilmesi gereken öğün sayısı 3-4 olmaktadır. Ara öğün sayısı ise 2-3 olarak belirlenebilir. Böylelikle istenilen büyüme ve gelişim süreci en iyi şekilde ilerlemiş olur. Bebek nasıl beslenir ise gelişim ve büyüme süreci ona göre değişiklik gösterir.
Devam sütü ile 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün vermeye devam edebilirsiniz. Her ara öğünde küçük bir kavanoz kadar formül mamayı alması yeterlidir. Geceleri aç olarak uyanırsa anne sütünden tüketmeli, anne sütü almıyorsa da devam sütü vermeniz oldukça önemlidir. Hareket kabiliyeti iyice artmış olan 9 aylık bebeğiniz desteksiz oturur. Yüzüstü dururken oturur konuma da geçebilmektedir.
Tutunarak ayağa kalkabileceği gibi emekleyebilir. Ellerinden tuttuğunuz zaman adım atacaktır. Bu sebeple de her detayı ile büyüme esnasında bilinçli bir yaklaşım olmalıdır. Bir bardaktan destekli bir şekilde su içebilir. Bu şekilde birçok şey yapma imkanı mevcuttur. Hareket kabiliyeti artarak emekleme döneminde ayağa kalkarak yürümeye de yavaş yavaş başlaması olağandır. 9 aylık bir süreçte belirtilenler dahilinde nesneleri tanıma imkanları vardır. Devamlı öğrenme eğilimindedirler.
Büyüme evresindeyken 9 aylık süreç beslenme açısından da dikkat edilmesi gereken detaylar ile doludur. Örneğin devam sütü yanında birçok yiyeceğin de doktor onayı ile verilmesi gerekir. Vitamin ve mineral konusunda zengin olan yiyeceklerin belirli oranlarda ve öğünlerde verilmesi önemlidir. Çocuklarda yiyeceklerin tüketimi sağlanırken içeriğinde mevcut olan içeriğinde gelişim düzeyini olumlu etkilemesi sağlanmalıdır.
Bebeklerde 9. ay itibari ile ana öğün anne sütü olmak kaydı ile ek besinler tercih edilebilir. Fakat bebeğin tercihine göre formül mama tercihinde de bulunabilir. Böylelikle büyüme ve gelişim sorunu oluşturmayacak şekilde içeriği kuvvetli gıdalar yardımı ile beslenmesi gereklidir. 9. aydan sonra gelişim süreci devam ederken istenilen doktor kontrolü de şarttır. Bu durumda doktorların hangi yiyeceği ve formül mamayı tüketmesi gerektiği konusunda bilgi vermesi önemlidir.
Bebekler Neyle Beslenir?

Bebek nasıl beslenir sorusunun cevabını edindikten ve annenin neler yemesi gerektiğini öğrendikten sonra sıra bebekler neyle beslenir sorusuna geliyor. Bebeklerde beslenme süreci yeni doğum ile başlayarak devam eden uzun bir süreci kapsar. Bu süreçte bebek nasıl beslenir sorusunu araştırıp yanlış beslememek dışında bebekler neyle beslenir sorusu ile de yanlış gıdalardan bebeği korumamız gerekir.
Geniş kapsamda ele alınması gereken bu süreçte yan gıdalara hemen geçiş yapılmadan 6. aya kadar beklemek en doğrusu olacaktır. Yeni doğan bir bebekte anne sütünün faydaları ise oldukça fazladır. Gelişimi en çok etkileyen anne sütü her zaman bebeklerin tüketmesi gereken ana öğün maddesi olarak bilinir. Çocukların bebeklikten itibaren gelişimsel sürecinde oldukça büyük bir faydası sağlaması ile birlikte çocukların sindirim sistemlerinde gelişim sürecini de olumlu yönde etkilemektedir.
Bebekler neyle beslenir sorusunu merak eden anneler için öncelikle belirli öğünlerin dikkat edilmesi en önemli detaydır. 1. Ay öğününden 6. aylık sürece kadar anne sütü alımına dikkat edilmelidir. Yan besinlere ve formül mamaya geçiş yapılacak ise doktor kontrolü gerekmektedir. Bebeğinizin kontrolü yapıldıktan sonra sağlıklı bir besin değişim süreci yaşayabilir. Fakat anne sütünü 9. ayda da ana öğün olarak tercih edebilirsiniz. Bu durumda çocukların gelişiminde vücuttaki organların ve sistemlerin düzenli bir şekilde çalışması için önemli bir süreci ortaya koyar.
- ay sonrasında ise beslenme sürecinde formül gıdalara yer verilebilir. Bu şekilde yiyeceklerin içerisinde mevcut olan vitamin ve mineral değerleri hesaba katılarak verilmelidir. Belirli işlemlerden geçen gıdaların pişme veya haşlama ile en iyi şekilde hazırlanmalıdır. Püre haline gelen yiyecekler tüketimde yumuşama eğilimi gösterdiği için rahat bir beslenme sürecini ortaya koyar. Her bir yiyecekte mevcut olan asit ve baz içerikli gıdaların verilmemesi önerilir. Örneğin;
Bebeklerde 9.aya kadar verilmesi tavsiye edilmeyen gıdalar
* Lahana, karnabahar, greyfurt, portakal,
* Nohut, bezelye, fasulye, mercimek
Belirtilen yiyeceklerin içeriğinde mevcut olan değerlerinde gaz oluşumu yapması sebebi ile tercih edilmemektedir. Bu sebeple de rahat bir beslenme süreci yaşamaları için yiyecek listenizde her gıdaya dikkat etmeniz gerekir. Her zaman protein gereksinmesi olan çocuklarda bebek nasıl beslenir ise oluşan yeni dokuların yapımı, boy ve ağırlık artışı kadar büyüme ve gelişme için de önemli bir faktördür. Bu sayede vücut fonksiyonlarının olgunlaşması için oldukça önemli bir beslenme kompleksi oluşturur.
Doktor yardımı ile yiyecek tüketim listesini her aya göre almanız mümkündür. Bu sayede hangi yiyeceklerin verilmesi gerekir veya hangilerinin tüketimi yanlıştır gibi bilgiler almanız sağlıklı bir gelişim süreci için önemlidir.
Bebek nasıl beslenir? yazımız sizler için yeterli olmadıysa, çocuğunuz ve kendiniz hakkında daha fazla bilgi için çocuk büyütme sitesi ana sayfamızı inceleyebilirsiniz.