Bebek Doğduktan Sonra Hastanede Yapılması Gerekenler
İçindekiler
Bebek Doğduktan Sonra Hastanede Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
Bebek doğduktan sonra hastanede yapılması gerekenler, yeni dünyaya gelmiş bir bebeğin hastaneden çıkabilmesi için ilk şart anne ve bebeğin sağlığının uygun olması gerekir. Hastaneden ayrılık doğumun nasıl yapıldığına göre değişir. Bebek zamanında ve normal doğmuşsa 48 saat anne yanında kontrol edildikten sonra taburcu edilebilir. Bazı bebekler ise yoğun bakım sürecine gireceğinden hastaneden taburcu olma süresi biraz daha uzayabilir. Bu sebeple bebek doğduktan sonra hastanede yapılması gerekenler sorumuzun cevabı her bebek için ufak farklılıklar gösterebilir.
Yeni doğmuş bir bebeğin tek ihtiyacı annesi ve anne sütüdür. Bunun için hastaneden ayrılmadan önce mutlaka uzman bir doktorun anneye emzirme konusunda bilgi vermesi ve onayının alınması gerekir.
Anne ve Bebek Arasındaki Bağ

Anne ve bebek arasındaki bağ doğumdan hemen sonra oluşmaya başlar. Ancak annenin doğumdan sonra kesi bölgelerinde ağrı, harekette kısıtlılık, memelerde dolgunluk ve yorgunluk yaşayacağından bu bağın kurulması zaman alabilir. Anne kadar bebekte doğumdan sonra bir takım sorunlarla karşılaşabilir. Örneğin emmede güçlük, huzursuzluk, beslememe, sarılık gibi… Tüm bu sorunlar anne ve bebek arasındaki bağın hemen oluşmasını engelleyebilir. Anne ile bebek arasındaki uyumun sağlanabilmesi ve annenin doğru emzirme tekniğini öğrenebilmesi için hastanede geçirilen süre önemlidir.
Bebeğin İlk Kontrolü
Bebek dünyaya geldikten sonra anne yanında bir müddet izlenir ve bu izlenim sonrasında ilk kontrol zamanı belirlenir. Bebekler genellikle dünyaya geldikten bir iki gün sonra tekrar kontrole çağrılır. Nedeni ise bebeğin nasıl beslendiğinin incelenmesidir. Bebek genel bir fizik muayenesi de olacağından dolayı hastaneden çıkışta bebeğin ilk kontrolü hakkında mutlaka bilgi alınmalıdır.
Yoğun Bakım Desteği Gerekebilir
Maalesef her bebek ve her anne baba şanslı olamayabiliyor. Bazı bebekler özellikle erken doğum olmuşsa kalp rahatsızlıkları, solunum ve diğer cerrahi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Böyle bir durumda ise bebek yoğun bakıma ihtiyaç duyacağından dolayı hastanede kalması gerekiyor. Bu süreçte bazen annelerde hastanede yatarken bazen yalnızca anne taburcu olabiliyor. Bir bebeğin hastaneden çıkabilmesi için aşağıdakilerin gerçekleşmiş olması gerekiyor.

Bebekler Hastaneden Ne Zaman Çıkar?
- Bebeğin herhangi bir solunum sıkıntısı yoksa
- Ağızdan beslenmeye başlamışsa,
- Vücut ısısını kendisi koruyabiliyorsa,
İster normal olsun ister yoğun bakım süreci eğer bebek hastaneden taburcu oluyorsa o zaman her şey normaldir ve endişelenmeye gerek yoktur. Bu dönemden itibaren artık bebekle ilgili her şey annenin sorumluluğundadır ve annenin üzerine zorlu bir yük binecektir. Eğer bebek zorlu bir yoğun bakım süreci geçirmişse daha sonraki süreçte çocuk nöroloji, fizik tedavi, çocuk kardiyoloji gibi bebeğin hastalığına bağlı diğer bölümlerde de takip süreci başlayabilir.
Yeni doğan bebekler için 6 altın kural;
Yeni dünyaya gelmiş bir bebek için önemli olan birçok şey vardır, fakat aşağıda bahsedeceğimiz hususlar bebeğin sağlığı ve huzuru açısından önemlidir.
- Bebeğin kalacağı oda sıcaklığının 22-24 derece arasında olması gerekir. Odanın güne görüyor olması ve havalandırılabiliyor olması gerekir. Bebek doğduktan sonra hastanede yapılması gerekenler listesinde evimizde artık dikkat etmemiz gereken bir alışkanlık.
- Bebeğe alınan ve giydirilen kıyafetler mutlaka mevsimine uygun ve kaliteli olmalıdır. Pamuklu ve tüysüz kıyafetler tercih edilmelidir.
- Bebeğin yatağı yumuşak olmamalı ve yastık kullanılmaması gerekir.
- Bebek yeni doğduğunda sırt üstü yatırılabilir ancak daha sonrasında yan yatırılmaları doğru olacaktır.
- Yeni doğan bir bebeğin bağışıklık sistemi gelişmemiştir. Bunun için bebek dış dünyaya uyum sağlayana kadar akraba ziyaretleri kabul edilmemelidir.
- Bebeğe eller yıkanmadan dokunulmamalıdır. Özellikle koronayla savaştığımız bu günlerde dışarıdan gelindiğinde kesinlikle el yüz yıkanmalıdır.
- Bebek mutlaka anne sütüyle beslenmelidir. Eğer bebek anne sütünü almıyor ya da anne sütü bebeğe yetmiyorsa mutlaka doktor onayı alındıktan sonra mamaya başlanmalıdır.
Bebek Doğduktan Sonra Hastanede Yapılması Gerekenler ve benzer konular için oluşturduğumuz içerik ve sizin yaşadığınız farklı tecrübeleri yorumlarda bizimle ve diğer değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Anne bebek konusunda farklı bilgiler için kategorimizde merak ettiğiniz diğer sorulara cevap bulabilirsiniz.